Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، برنامه «به اضافه مستند» با بررسی و پخش مستند «ویرونگا» روی آنتن شبکه مستند رفت و پس از آن نشست نقد و بررسی برنامه با حضور فتح‌الله امیری، مستندساز و ایمان معماریان، فعال محیط زیست برگزار شد. در این میزگرد چالش‌های محیط زیستی و حیات وحش کشور مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فتح‌الله امیری در ابتدای این برنامه درباره ارتباط مستندسازی حیات وحش با حفاظت از محیط زیست گفت: یکی از اولین شرط‌ها برای مستندسازی حیات وحش این است که حیوان شما را نبیند و حداکثر می‌توانید جایتان را تغییر بدهید بدون اینکه دیده شوید. علاوه بر این، رسالت ما این است که فیلمی بسازیم که در حفظ محیط زیست تاثیر داشته باشد. بنابراین خیلی اجازه تغییر در طبیعت را ندارید.

وی درخصوص سدسازی و تاثیرات فراوان آن بر تخریب محیط زیست کشور گفت: گفته می‌شود که برای تامین انرژی کشور یعنی برق نیاز به سدسازی داریم و واسطه همین سدسازی خیلی از میراث فرهنگی خود را تخریب کردیم اما در تحقیقی که داشتم متوجه شدم که تنها 7 درصد از برق مورد نیاز کشور از طریق سدها تامین می‌شود. ماجرا زمانی ناراحت‌کننده می‌شود که می‌بینیم در جایی مثل هامبورگ که اصلا نور خورشید ندارد، تعداد زیادی مزرعه خورشیدی برای تولید برق احداث کردند در حالی که در کشور ما که روی مدار 30 درجه است و معدن بزرگ خورشیدی داریم، استفاده چندانی از آن نمی‌شود و البته بسیار دوست دارم بدانم که وزارت نیرو چه اندازه روی انرژی خورشیدی سرمایه‌گذاری کرده است.

این مستندساز با اشاره به آثار مخرب سد سیمره بر محیط زیست کشور گفت: نصف جاهای خوب ایران خراب شد تا سدها ساخته شود و از قضا این موضوع از زمان شاه هم کلید خورد و سدسازی نمادی از مدرنیته بود. برای مثال سد سیمره تخریب‌های بسیار زیادی در کشور ایجاد کرد.

قدیمی‌ترین تپه پیش از تاریخ ایران در ایلام است و قدمتی 12 هزار ساله دارد، اما با احداث سد سیمره این تپه و دیگر تپه‌های قدیمی‌تر از آن زیر آب رفت. در نهایت هم به دلیل بعضی مشکلات این سد را بستند و خیلی از کسانی که اطراف آن زندگی می‌کردند بیکار و مجبور به مهاجرت شدند. برهمین اساس معتقدم که توسعه پایدار باید برمبنای اصول محیط‌زیستی شکل بگیرد.

ایمان معماریان، فعال محیط زیستی با اشاره به درخطر بودن یوزپلنگ ایرانی گفت: اکنون مهم‌ترین گونه در خطر ما یوزپلنگ است. حال اگر کسی بیاید و بگوید که در زیستگاه این حیوان می‌توان معدن کاوی کرد یا کارخانه‌ای ساخت و سود اقتصادی زیادی کسب کرد، این قدرت را نداریم که بگوییم اینجا آخرین زیستگاه یوز است. همین اتفاق در یزد اتفاق افتاد. سودی که می‌تواند به مردم محلی برساند بسیار بیشتر از این است که آن زیستگاه را برای همیشه خراب کنید و چیزی اخداث کنید که روزی تمام نمی‌شود. به هر حال نفت روزی تمام می‌شود اما طبیعت هیچ وقت تمام نمی‌شود.

وی اضافه کرد: یکی از مشکلات ما این است که نمی‌دانیم کشورمان چه تنوع زیستی، طبیعی و جانوری دارد. این موضوع در سطوح مسئولین هم وجود دارد و نمی‌دانند کشورمان چه تنوع زیستی دارد. این موضوع سبب شده است که تبلیغاتی درباره آن صورت نگیرد و وقتی به یک غربی می‌گویید ایران، فکر می‌کند که با بیابان بی آب و علفی روبه‌رو است. بنابراین نه اکوتوریسم داخلی داریم و نه خارجی. در حالی که اگر اکوتوریسم در کشور شکل بگیرد، سودش نصیب محلی‌ها می‌شود و همان محلی‌ها تبدیل به بهترین حافظان محیط زیست می‌شوند. او می‌فهمد به دلیل همان یوزپلنگ است که مردم به منطقه‌ می‌آیند، خانه‌اش را اجاره می‌کنند، محصولات را می‌خرند و ...

او درباره آخرین وضعیت این گونه در خطر انقراض گفت: اکنون وضعیت یوزپلنگ ما این است که اگر در منطقه‌ای یک یا دو ماده به هر دلیلی بمیرند یا کشته شوند، کار تمام است. زیستگاه‌های جنوبی آن را احداث یک معدن از بین برد و دو زیستگاه فعال فعلی آن دو مشکل دارد، یکی جاده سبزوار به شاهرود است و دیگری دامداری. گوسفنددارانی که با سگ گله به این طرف و آن طرف می‌روند. تنها کاری که در این چند سال رخ داد راه‌اندازی کمپین جمع آوری پول برای خریدن آغل‌های دامداری بود که در دل پارک ملی توران حضور داشتند. این کار خیلی کوچک است اما تا حدودی نتیجه‌بخش بود.

فتح‌الله امیری ضمن اشاره به نکات مثبت از زادآوری یوز ایرانی گفت: پارک ملی توران ما حدود 1.4 میلیون هکتار است یعنی از کشور قطر بزرگتر است. این خیلی باارزش است. در خصوص اقدامی هم که گفته شد باید بگویم که بسیار تاثیرگذار بود چرا که گفته می‌شود در یکی دو سال اخیر یوزپلنگ با توله در پارک ملی توران دیده شده است که نشان از زادآوری دارد.

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه صنعت جدای از محیط زیست عمل می‌کند گفت: به نظرم صنعت ما جدا از محیط زیست ما عمل می‌کند. در پایان سال از رئیس کارخانه، مدیر صنعتی یا وزیر می‌پرسند که چه کردید و او باید یک عدد ارائه دهد که نشان از پیشرفت باشد. دیگر مهم نیست که این فعالیت چه تخریبی به محیط زیست وارد کرده است. وزارت صنایع و معادن، راه و شهرسازی و ... ما باید توجه کنند که شاید لازم نباشد 450 مگا وات برق بدهند بلکه کمتر برق تولید کنند اما محیط زیست را تخریب نکنند.
انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: محیط زیست حیات وحش برنامه تلویزیونی یوزپلنگ ایرانی به اضافه مستند محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۰۲۴۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همکاری با آفریقای مرکزی در تمامی زمینه های محیط زیستی

به گزارش خبرگزاری مهر، علی سلاجقه، روز سه‌شنبه در دیدار با تیبولیته انگارته روبارد - وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به پیشرفت‌های علمی کشورمان در حوزه‌های مختلف از جمله محیط زیست اظهارکرد: ایران آماده اعطای بورس به دانشجویان آفریقای مرکزی برای کسب علم در تمامی حوزه‌های فنی مهندسی، پزشکی و بالاخص حوزه محیط زیست است.

وی با اشاره به اینکه جمهوری آفریقای مرکزی از سال ۲۰۱۶ سعی کرده تا از زیر پرچم استعمار غرب خارج شود، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از ندای آزادی‌خواهی در هرگوشه از جهان حمایت کرده است و در این راستا هر توانی که در حوزه محیط زیست داریم را در اختیار مردم و دولت شما قرار خواهیم داد.

معاون رییس جمهوری تصریح کرد: کشور ما در کلیه زمینه‌های فناوری علمی به‌ویژه انرژی‌های نو، مدیریت منابع آب و پساب، مدیریت پسماند، حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی و توسعه رشته‌های دانشگاهی مختلف در حوزه محیط زیست می‌تواند نیازهای مردم آفریقای مرکزی را تامین کند و در این راستا حتماً پیگیری‌ها و هماهنگی‌های لازم برای دعوت از وزیر محیط زیست این کشور برای حضور در ایران انجام خواهد گرفت.

سلاجقه با تاکید بر اینکه در آموزه‌های دینی و فرهنگی کشور ما ارتباط با ملت‌های جهان مبتنی بر انسانیت و تقوا تعریف شده است و رنگ و نژاد هیچ جایگاهی در تعریف روابط و ارتقای سطح مراودات ندارد، افزود: امیدوارم با توجه به موج جدید استعمارستیزی که در کشورهای آفریقای مرکزی آغاز شده است، استثمار برای همیشه از منطقه قاره کهن آفریقا رخت ببندد و مردم شریف این کشورها در صلح و آرامش باشند.

در ادامه این جلسه تیبولیته انگارته روبارد - وزیر شرکت های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به مشکلاتی که کشور فرانسه طی سال‌ها استعمار برای آفریقای مرکزی ایجاد کرده است، اظهارکرد: من امروز به عنوان نماینده کشور آفریقای مرکزی اعلان می‌دارم که متاسفانه فضای رسانه‌های کذب و دروغ ما را از این کشور و ظرفیت‌های عالی پیشرفت آن محروم کرده و رشد چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌ها و نگاه انسانی شما به ارتباطات سرآمد جهان است. ما به‌صورت جدی در جمع‌آوری و مدیریت پسماندها در شهرها و روستاهای کشورمان دچار مشکل هستیم.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصادی باعث شده تا مردم و جوامع محلی دست به برداشت بی‌رویه از جنگل‌های آفریقای مرکزی بزنند، یادآور شد: این برداشت‌ها به همراه تغییرات اقلیمی باعث شده تا توازن فصل‌های ما که قبلاً شش ماه بارندگی و شش ماه خشکی بوده، تغییر یابد و ما اکنون برخی سال‌ها چهار ماه بارندگی یا چهار ماه خشکی داریم و این آسیب جدی به کشاورزی ما وارد کرده است.

وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی گفت: ما نیازمند واردات فنآوری‌های نوین و تربیت نیروی انسانی کارآمد هستیم و در این خصوص از جمهوری اسلامی ایران درخواست داریم تا در این زمینه به ما کمک کند.

کد خبر 6093483

دیگر خبرها

  • رویکرد اصلی ما تفکیک زباله از مبدا است
  • حفاظت از حیات وحش مناطق آزاد نیازمند اجرای قرق اختصاصی است
  • ​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی
  • همکاری با آفریقای مرکزی در تمامی زمینه های محیط زیستی
  • همکاری با آفریقای مرکزی در حوزه محیط زیست
  • آسمان‌خراش‌ها؛ قاتل یا ناجی شهرها؟
  • درخشش دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان در جشنواره محیط زیست کشور+فیلم
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • خلیج فارس اصلی‌ترین نماد تمامیت ارضی کشور است
  • حسین قناعت:«والدین امانتی» به کودکان حفاظت از محیط زیست را آموزش می‌دهد/ فیلم کودک با اکران آنلاین بهتر دیده می‌شود